2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2011-12-07 14:42:42

Betlehemes_talalkozo.jpgA Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is megszervezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amely a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét, az európai népek közötti kapcsolatokat erősítse. Öt országból 34 csoport, 430 fő vesz részt az eseményen Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarország több tájegységéről. A hagyományoknak megfelelően 2011.december 9-én, pénteken 17.15-kor a csoportok felvonulva érkeznek az ünnepélyes megnyitóra, a Kossuth térre. A rendezvény fővédnöke: Halász János parlamenti államtitkár. Köszöntőt mond: Somogyi Béla DMJV kulturális alpolgármestere. Színpadra lépnek a jánoki betlehemesek. Közreműködik: Bárdosi Ildikó népdalénekes és Dzsupin Pál népzenész. Másnap 2011. december 10-én, szombaton 9-20 óráig mutatják be a hagyományőrzők a különböző vidékek betlehemes játékait a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében (Kossuth u. 1.), ahová a szervezők várják az érdeklődő családokat, gyerekeket. (A belépés díjtalan.) A nagy rendezvény különlegessége, hogy a csoportok részt vesznek az ezen a hétvégén zajló adventi városrészi családi programokon is. Debrecenben 26 helyszínen (közművelődési intézményekben, iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, templomokban, szabadtereken, lakótelepeken, tanyaközpontokban) és a környező települések adventi rendezvényein is bemutatják betlehemes játékaikat, találkoznak, együtt készülnek az ünnepre a debreceniekkel és a hajdú-bihariakkal. (forrás:OrientPress Hírügynökség)

2011-12-07 14:35:18

91324_Dombi_Imrene_004.jpgPüspökladány önkormányzata a város kitörési pontjának a gyógyturizmus fejlesztését tartja. A település fürdőfejlesztéssel, a belvízveszély problémájának megoldásával, közmunkaprogramok kidolgozásával és a helyi gazdák támogatásával igyekszik előrelépni – a Rádió Orient műsorában Dombi Imréné polgármester (a képen) mutatta be a város mindennapjait. Dombi Imréné a 2010-es választásokat követően Püspökladány alpolgármesteri pozícióját foglalta el, azonban a polgármester tragikus halálát követően az elhunyt helyébe lépett. A Rádió Orient műsorának vendége elmondta, a város köszönhetően többek között elődje munkájának, nullára dolgozta le a 132 millió forintos működési hitelállományt. „Az önhibájuk miatt hátrányos helyzetű települések pályázatán először 87 millió forintot, majd utána 45 millió forintot nyert a város” - emelte ki. Püspökladány nagyrészt mezőgazdasági település, iparral nem rendelkezik. Az önkormányzat éppen ezért fontosnak tartja a gazdákkal való együttműködést. „Önkormányzati szinten is segíteni szeretnénk termelőinknek. Ausztriával tárgyalásokat kezdtünk, melynek eredményeként a gazdák hosszú távú megállapodásokat köthetnek termékeik értékesítéséről” - beszélt az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a település gazdasági helyzetéről. A településen a közelmúltban számos beruházás valósult meg. Sor került a Területi Gondozási Központ áthelyezésére, a helyi oktatási intézmények informatikai fejlesztésére, továbbá a művelődési ház is jelentősebb pályázati pénzeket nyert el. Emellett a déli gyűjtőút egy több száz millió forintos pályázat keretében került megépítésre. „A jövőben a városi sportpálya felújítására, illetve a szennyvízhálózat 100 százalékos kiépítésére is pályázatot nyújtunk be” - foglalta össze Püspökladány terveit a polgármester. Az önkormányzat a város egyik kitörési pontjának a helyi gyógyturizmus kiépítését tartja. A jövőben fürdőfejlesztést szeretne elindítani a városvezetés, továbbá a belvízproblémák megoldására a belterületi csapadékelvezetés kérdését is célul tűzték ki. Emellett az „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” elnevezésű pályázat keretében a helyi ivóvíz minőségének javulása is várható. (forrás: OrientPress Hírügynökség)

2011-12-06 10:27:46

_szucssandor.jpgAz egykori Sárréti Népfőiskola, amely 1946. december 8-án nyitotta meg kapuit. E nap a háború utáni egyik legszebb ünnepnapja volt a Sárrétnek. Szekerek sokaságán érkeztek a Sárrétről az első három hónapos tanfolyam hallgatói és a községek vezetői:Bihardancsházáról,Biharnagybajomból,Nagyrábéról, Füzesgyarmatról, Szerepről, Füst pusztáról, Sápról, Sárrétudvariból, Bárándról és Bihartordáról. Dr.Bódis Gábor a járás főjegyzője és Szűcs Sándor néprajztudós, (a képen) a Népfőiskola igazgatója iskolanyitó beszédében a Sárrét népének összefogását és Bihartorda közönségének áldozatkészségét emelte ki, hangsúlyozva: a községi vezetők, a gyógyszerészek, a körorvosok, a tanítók és a tanárok összefogtak, és ennek a vidéknek szellemi gyűjtő és kisugárzó központjává szándékoznak tenni a Népfőiskolát. A tervük sikerült. Eredményeik, az iskolaalapítás keserves előzményei is fellelhetők abban az iratkötegben, amely a Sárréti Népfőiskola előkészítőinek munkájáról vissza maradt. A szabadművelődés, a kor számos értékes adaléka hagyományozódott az utókorra. Emlékek, melyek a kis paraszti közösségek élni akarásáról, a szellemi előrehaladás igényéről vallanak. 2011.december 8-án a népfőiskola életével kapcsolatos  dokumentumokból mutatunk be kéttárlónyit Péter Imre a Bihar és Sárrét irodalmi hagyományainak kutatója, a Földesi Karácsony Sándor Művelődési Társaság elnöke gyűjteményéből a tervezett három előadás mellett! Írta:Kocsis Csaba

2011-12-06 10:28:30

Nagyrábé_1.jpgMegemlékezés a 65 éves Sárréti Népfőiskoláról 2011. december 8-án, csütörtökön 18.00-kor a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Házban. Program:Népfőiskola született a Sárréten: Előadó: Péter Imre helytörténész, Nők Életmód Népfőiskolája Nagyrábén: Előadó: Józsa Kálmánné programvezető, A népfőiskola jelene és jövője: Előadó: Porkoláb Lajos, a Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke.  A valaha a Bihartordai kastélyt körülvevő park 1946-48 között a Sárréti Népfőiskolát rejtette, melyet Szűcs Sándor hívott életre. A népfőiskola szellemiségével rövid élete ellenére is a térség művelődésének központjává vált, mára jelképévé nemesedett. Hallgatói Bihartordáról, Sápról, Nagyrábéról, Bihardancsházáról,  Biharnagybajomból érkeztek!

2011-12-02 14:24:50

adventi_gyertyagyujtas_3_.jpg

Advent második vasárnapján 2011. december 4-én 16.00-kor Kaba város főterén. Az ünnepi műsorban közreműködnek: Kaba város önkormányzat képviselő testülete, Baptista szolgálat, Búzavirág Pávakör, Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület.A vendéglátásban közreműködnek: Őszirózsa Hagyományőrző Egyesület, Kabai Nótaklub. Mindenkit szeretettel várnak! (forrás:kaba.hu)

2011-12-02 09:13:24

Rosinger.jpgÁtadták a magyarországi zsidókért idei díjait Manninger Jenőnek (a képen jobbról), a Zalai Megyei Közgyűlés fideszes elnökének, Suchman Tamásnak (a képen balról), a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) felügyelőbizottsága elnökének és Rosinger Oszkárnak (a képen középen), a Karcagi Zsidó Hitközség nyugalmazott elnökének 2011. november 27-én vasárnap Budapesten.

2011-12-01 09:21:08

harm__nika.jpg2011.nov. 30-án este a püspökladányi Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központban megalakult a "Tiszántúli Harmonikabarátok Klub"-ja. A 13 fős harmonikabaráti közösség egy három tagú vezetőséget választott. Elnök: Sárosi Károly, titkár: ifj.Borsos Sándor, művészeti vezető: -a karcagi-Ábrahám Zoltán lett.

2011-12-01 09:08:35

Fekete_Bori.jpg2011. december 2-án, pénteken 16:00-kor  a Hungest Hotel Béke konferencia központban  (Mátyás Király sétány, Hajdúszoboszló, Hungary) Fekete Borbála (a képen) emlékkiállítás nyílik. A kiállításon festmények, grafikák, tűzzománcok szerepelnek, megnyitja Tamus István, grafikusművész.

2011-11-29 15:05:05

66030.jpgTisztelettel meghívjuk Önt és családját, ismerőseit Kocsis Csaba: A legelső pandúr című könyvének bemutatójára 2011. december 2. (péntek) 17 órára a Bod László Művelődési Házba (Berekfürdő, Fürdő utca 2.) Az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban megjelent Kocsis-regény főszereplője O'sváth Pál (1831-1908), a „legelső pandúr", akinek egész munkássága ehhez a vidékhez kötődik. "A volt debreceni diák 1848-ban katonának áll, becsülettel küzd a bukásig a forradalomban. O'sváth Pál egykori tanító, a szabadságharcos múltját és hadnagyi rangját rejtegetni kényszerülő tehetséges fiatalember, további életútja azonban egyáltalán nem szokványos: viszontagságos éveket követően falusi jegyző, majd pandúr lesz belőle. Az izgalmas, olvasmányos regényben felvonulnak a világtól elzárt, és a mai olvasó által is kevéssé ismert Sárrét, akkoriban mocsaras tájainak pásztoremberei, a méneseket dézsmáló betyárok, a zűrzavaros helyzetet kihasználó zsiványok.  Ebben a környezetben próbál rendet és törvényességet teremteni a karizmatikus főpandúr, akit élő, valóságos személyről mintázott meg a szerző." Az estre szeretettel várnak minden érdeklődőt a rendezők: Berekfürdő Község Önkormányzata és a Bereki Irodalmi Társaság. A fotón Győrfi Lajos szobrászművész alkotása látható. (forrás:berekfurdo.hu)

2011-11-29 09:36:00

mez.jpg
Szeretettel várják a gyermekeket, felnőtteket, családokat 2011. december 3-án (szombaton) 13-15 óráig „Méz, méz, méz, termett méz…” című családi délutánra a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumba. A méhekről, méhészetről, a méz szerepéről tart interaktív előadást a Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesülete. Lehetőséget biztosítanak méhészeti termékek kóstolására és vásárlására. Katonáné Kalmár Terézia iparművész (Nádudvar) mézeskalács díszítésről tart bemutatót. Belépőjegy: 100 Ft/fő

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu